HACCP tanácsadás és Önellenőrzés

HACCP dokumentáció

A HACCP mára már egy gyakorlatban is elfogadott módszer az élelmiszerek, vendéglátó termékek biztonságának megteremtésére a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és kezelése által.

A 852/2004/EK rendelet értelmében a HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) rendszer alkalmazása az élelmiszer-gyártók, -kereskedők és a vendéglátóipari egységek számára kötelező.

  • A vállalkozás munkafolyamatainak, telephelyének átvizsgálásával lehetőség nyílik a hiányosságok feltárására, majd helyesbítésére.
  • A hatályos jogszabályokkal összhangban kialakított dokumentáció a vállalkozás minden alkalmazottja számára meghatározza az elvégzendő élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos feladatokat és kötelezettségeket.
  • A dokumentációs rendszer elősegíti a folyamatok megfelelőségének igazolását, mind a vásárlók, mind az ellenőrző hatóság felé.
  • Üzletek, vendéglátóhelyek indításakor engedélyezési alap dokumentum a HACCP.
  • A HACCP dokumentáció tartalmazza az Ön tevékenységére vonatkozó technológiai leírást.
  • A HACCP szabályzat tartalmazza az adott kialakításra vonatkozó anyagmozgatási és technológiai rajzot.
  • A HACCP kialakítása során elkészítjük az egység takarítási tervét, amit kérnek Öntől a hatósági bejáráskor.
  • A HACCP tanácsadás során átbeszéljük az adott termékkörre, technológiára, tevékenységre vonatkozó összes szabályt, így Ön tájékozott lesz a hatósági ellenőrzéskor.
  •  Sok éves gyakorlati tapasztalattal, korrekt hatósági kapcsolatokkal, gyorsan dolgozunk.
  • HACCP rendszer aktualizálása, frissítése

    Ezt a dokumentumot felül tudjuk vizsgálni, aktualizáljuk az új üzemeltetőre és termékkörre. Általában az 5 évnél régebbi dokumentumok már elavultak ilyenkor javasolt új HACCP rendszert kidolgozni.

  • Új egység nyitásakor mindig új dokumentáció szükséges, ezt nem érdemes megspórolni kisebb egységnél sem, mert a működéshez, hatósági megfeleléshez szükséges tanácsokkal látjuk el az induló vállalkozásokat. Ha helyszíni bejárással ismerjük meg az Ön terveit, forgalmazni kívánt termékkörét, akkor feltárjuk az ehhez szükséges összes feltételt, átbeszéljük a szabályokat. Ön a tanácsainkat követően felkészült lesz a hatósági bejárásra. Nem volt még olyan ügyfelünk, aki ezt a felkészítést ne tartotta volna hatalmas segítségnek.

  • A helyszíni bejárás során elvégezzük a HACCP dokumentáció alapjainak felmérését is, gyakorlatlan tanácsadó csak a felmérést végzi el Önnél, de nem látja el Önt tanácsokkal

  • Felülvizsgálat esetén a régi dokumentum is használatban marad! Ez problémát okozhat egy idő után, mert sem Ön , sem a hatóság nem fogja átlátni a HACCP szabályozást. Ilyenkor kötelezni fogják a HACCP egységes szerkezetbe foglalására.

  • Önellenőrzési rendszer

    Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos tevékenységére vonatkozóan kidolgozott követelményrendszer. Tartalmazza az igazoló eljárásokat, dokumentumokat, amik visszamenőleg is igazolják az önellenőrzési terv végrehajtását! 

  • Az önellenőrzési tervnek tartalmaznia kell legalább

  • az önellenőrzési terv által felölelt időszakot,

  •  az elvégzett önellenőrzés igazolásának módját,

  •  az önellenőrzés során keletkezett dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének idejét,

  •  az ellenőrzés tárgyát,

  •  az ellenőrzött követelményeket,

  •  az ellenőrzési időpontot vagy gyakoriságot,

  •  az ellenőrzés, megfigyelés vagy mintavétel pontos helyét,

  •  az ellenőrzésért és az önellenőrzési terv végrehajtásáért felelős személyt.