HACCP tanácsadás és Önellenőrzés
HACCP dokumentáció
A HACCP mára már egy gyakorlatban is elfogadott módszer az élelmiszerek, vendéglátó termékek biztonságának megteremtésére a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és kezelése által.
A 852/2004/EK rendelet értelmében a HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) rendszer alkalmazása az élelmiszer-gyártók, -kereskedők és a vendéglátóipari egységek számára kötelező.
- A vállalkozás munkafolyamatainak, telephelyének átvizsgálásával lehetőség nyílik a hiányosságok feltárására, majd helyesbítésére.
- A hatályos jogszabályokkal összhangban kialakított dokumentáció a vállalkozás minden alkalmazottja számára meghatározza az elvégzendő élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos feladatokat és kötelezettségeket.
- A dokumentációs rendszer elősegíti a folyamatok megfelelőségének igazolását, mind a vásárlók, mind az ellenőrző hatóság felé.
- Üzletek, vendéglátóhelyek indításakor engedélyezési alap dokumentum a HACCP.
- A HACCP dokumentáció tartalmazza az Ön tevékenységére vonatkozó technológiai leírást.
- A HACCP szabályzat tartalmazza az adott kialakításra vonatkozó anyagmozgatási és technológiai rajzot.
- A HACCP kialakítása során elkészítjük az egység takarítási tervét, amit kérnek Öntől a hatósági bejáráskor.
- A HACCP tanácsadás során átbeszéljük az adott termékkörre, technológiára, tevékenységre vonatkozó összes szabályt, így Ön tájékozott lesz a hatósági ellenőrzéskor.
- Sok éves gyakorlati tapasztalattal, korrekt hatósági kapcsolatokkal, gyorsan dolgozunk.
-
HACCP rendszer aktualizálása, frissítése
Ezt a dokumentumot felül tudjuk vizsgálni, aktualizáljuk az új üzemeltetőre és termékkörre. Általában az 5 évnél régebbi dokumentumok már elavultak ilyenkor javasolt új HACCP rendszert kidolgozni.
-
Új egység nyitásakor mindig új dokumentáció szükséges, ezt nem érdemes megspórolni kisebb egységnél sem, mert a működéshez, hatósági megfeleléshez szükséges tanácsokkal látjuk el az induló vállalkozásokat. Ha helyszíni bejárással ismerjük meg az Ön terveit, forgalmazni kívánt termékkörét, akkor feltárjuk az ehhez szükséges összes feltételt, átbeszéljük a szabályokat. Ön a tanácsainkat követően felkészült lesz a hatósági bejárásra. Nem volt még olyan ügyfelünk, aki ezt a felkészítést ne tartotta volna hatalmas segítségnek.
-
A helyszíni bejárás során elvégezzük a HACCP dokumentáció alapjainak felmérését is, gyakorlatlan tanácsadó csak a felmérést végzi el Önnél, de nem látja el Önt tanácsokkal
-
Felülvizsgálat esetén a régi dokumentum is használatban marad! Ez problémát okozhat egy idő után, mert sem Ön , sem a hatóság nem fogja átlátni a HACCP szabályozást. Ilyenkor kötelezni fogják a HACCP egységes szerkezetbe foglalására.
-
Önellenőrzési rendszer
Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos tevékenységére vonatkozóan kidolgozott követelményrendszer. Tartalmazza az igazoló eljárásokat, dokumentumokat, amik visszamenőleg is igazolják az önellenőrzési terv végrehajtását!
-
Az önellenőrzési tervnek tartalmaznia kell legalább
-
az önellenőrzési terv által felölelt időszakot,
-
az elvégzett önellenőrzés igazolásának módját,
-
az önellenőrzés során keletkezett dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének idejét,
-
az ellenőrzés tárgyát,
-
az ellenőrzött követelményeket,
-
az ellenőrzési időpontot vagy gyakoriságot,
-
az ellenőrzés, megfigyelés vagy mintavétel pontos helyét,
-
az ellenőrzésért és az önellenőrzési terv végrehajtásáért felelős személyt.